“Šimon: Skromný talent naší školy a baseballový hráč”

V naší škole máme mnoho talentovaných studentů, ale jen málokdo ví o úspěších jednoho z nich – Šimona, který se věnuje baseballu na vysoké úrovni.

Šimon Tuček je skromný a kamarádský hoch, který se nikdy nechlubí svými úspěchy, přestože by na to měl plné právo.

Šimon je v současné době hráčem extraligy U18 v Kotlářce Praha a také hráčem mužské extraligy Kotlářka Praha. Jeho baseballová kariéra je plná úspěchů. V roce 2022 byl členem juniorské reprezentace ČR U15, kde se po předchozím úspěchu na Mistroství Evropy kvalifikovali a následně se účastnili Mistroství světa v Mexiku – Hermosillu. V letošním roce se stal členem širší reprezentace ČR U18. S týmem U18 se kvalifikovali na Mistrovství Evropy v Regensburgu a vedli tabulku v rámci ČR. Celý příspěvek

Peníze z burzy

… se budou vyplácet od pondělí 30.9. kdykoli kromě velké přestávky.
Mezi studenty se vrátí 37675,- Kč.
Prodali se knihy 129 současných i bývalých studentů. Bývalí studenti mě mohou kontaktovat na emailu brozovah@gymvr.cz a domluvíme se na způsobu doručení peněz. Pokud máte sestru/bratra/kamaráda, mohou vám peníze vyzvednout.
Nejvíce knih prodala letošní maturantka, t.j. celkem 16 ks. A kdo dostane nejvíc?
Opět bývalá maturantka – 1690,-
Noste prosím drobné.
Vedle knih studenti-studentům se prodaly i nové učebnice ze skladu. Vámi požadované učebnice již přišly nebo jsou na cestě.

Sport bez hranic v Karpaczi

Dnes jsme s našimi sportovci navštívili v rámci projektu SPORT BEZ HRANIC Karpacz, kde jsme měli možnost si zasportovat. Polští přátelé si pro nás připravili zápasy v basketbalu a v házené, na závěr dne jsme shlédli ukázku karate. Po dobrém obědě jsme si s průvodcem prošli centrum města a za deštivého počasí se vydali na cestu domů. 

Naši sportovci ukázali bojovného ducha a byli důstojnými soupeři. Všem zúčastněným děkujeme za reprezentaci školy.

Za realizační tým J. Nývltová, P. Havlíček, L. Rychtr 

 

Fokus VM – dívejte se s námi na premiéru 24. 9. 2024 ve 20:05 na ČT24

V úterý 17. 9. 2024 dostala naše škola nezapomenutelnou možnost účastnit se živého natáčení Fokusu Václava Moravce v budově Národní technické knihovny v Praze. 

Na místě se nás ujali režisér s jeho štábem a usadili nás. Zvláštní pozornost byla věnována studentům, kteří sebrali odvahu a měli připravené dotazy do živého vstupu. Nervozita byla obrovská, adrenalin stoupal a pan Moravec vkročil do prostoru mezi nás. Jeho milý a laskavý přístup udělal velmi dobrý dojem na všechny. Tématem tohoto pořadu byl vstup mladé generace na pracovní trh, jak vnímá tuto novou generaci Z naše společnost a jak se liší od předchozí generace. 

Ve 20:05 začalo živé vysílání a na řadu přišli první dva hosté – Vladimír Špidla a Mirek Topolánek. Celý příspěvek

Sportovní kurz Nové Město pod Smrkem

Maturitní ročníky zahájily nový školní rok tradičně. Tak jako každý rok jsme vyjeli na sportovně-cyklistický kurz. Tentokrát se našim zázemím stal Jcamp v Novém Městě pod Smrkem. Kromě cyklistiky, míčových her, orientačního běhu, azimutového pochodu, střelby ze vzduchovek nebo stolního tenisu jsme také měli možnost se dozvědět důležité informace ze zeměpisu, techniky jízdy na kole, servisu kola či o práci s mapou a buzolou.

Příští rok zase na stejném místě, ale s jinou třídou…

Celý příspěvek

Velký výprodej skladu učebnic

Zítra od 7.30 do 9.30 si můžete v učebně 21 koupit levně učebnice, kterých máme přebytek. Jedná se většinou o Odmaturuj z …, Opakujeme k maturitě z …, … v kostce, Nj, Aj, atd. Je toho opravdu hodně a cena je od 20 do 80 korun. Vhodné hlavně pro maturitní a třetí ročníky. Máme ale i čtenářské deníky, rozbory literárních děl a pro francouzštináře učebnice za hubičku. Přijďte se třeba jen podívat. HB

Seznamte se: Orientační Běh

V rámci česko-polského projektu Sport bez hranic škola pořídila moderní vybavení na orientační běh. Již zítra, tj. 18. září, si žáci vybraných tříd společně s žáky z DZS w Karpaczi vyzkoušejí skupinový závod v orientačním běhu a individuální závod “Bludiště”.  Naši orienťáci nám, pořadatelům, budou oporou.

Veškeré informace najdete ve zprávách v Komens a na nástěnce v 1. patře a u vchodu. Sportovního ducha a vhodné oblečení s sebou.

Optická kouzla na kroužku fyziky

 

 

Na kroužku fyziky jsme začali ve čtvrtek 12. 9. výrobou zařízení, které má nevyslovitelný název: Fenakistoskop (Phenakistiscope). Bylo to první rozšířené animační zařízení, které vytvářelo iluzi pohybu před objevem filmu. Rotační mechanismus jsme vyrobili ze stavebnice Merkur, využili jsme tam řemenicový převod pro rychlejší rotaci. Kotouč jsme si vytiskli, podlepili tvrdým papírem a vystřihli. Animace se objeví až tehdy, pokud se přes průzory roztočeného kotouče podíváte do zrcadla.



 

 

Spatřili jsme nekonečnost vesmíru

  Ve čtvrtek 5. 9. 2024 jsme využili krásné teplé noci, a hlavně čistého nebe pro pozorování noční oblohy nad Městským parkem. Pozorování bylo pro všechny, které zajímal pohled do dálav vesmíru. Přišli se podívat nejen studenti, ale i rodiče a kantoři, nakonec nás bylo něco přes 20 hvězdářů, dorazil i pan ředitel. K pozorování jsme použili počítačem řízený dalekohled Celestron s průměrem zrcadla 20 cm.


 

  Začali jsme ve 22 hodin hvězdami – Vega, Polárka, Mizar. Pak jedním z vrcholů pozorování byla planeta Saturn se svými prstenci. Pokračovali jsme hvězdokupou Plejády a Galaxií v Andromedě. Nejvytrvalejší se dočkali o půlnoci východu planety Jupiter nad Černou horou. Jupiter byl krásně vidět i se svými čtyřmi největšími měsíci Ganymed, Callisto, Europa a Io, které objevil Galileo Galilei pomocí svého dalekohledu už v roce 1610.


  Na akci jsem měl pozitivní ohlasy, a proto zopakujeme pozorování, až bude vidět Měsíc, pokud nám ovšem bude přát počasí.

Fokus VM 17. 9. 2024 – živé natáčení

Milí studenti vyššího gymnázia,

stále jsou ještě volná místa na živé natáčení Fokusu VM 17. 9. 2024 od 20:05. Tématem bude vstup mladé generace na pracovní trh. Hosté se budou bavit o očekáváních mladé generace (a realitě), požadavcích mladé generace vs. požadavcích zaměstnavatelů, o podnikání, na co by měly studenty připravit školy, jak pracovní trh promění umělá inteligence apod. Mezi potvrzenými hosty jsou bývalí premiéři Vladimír Špidla a Miroslav Topolánek, personalistka Jaroslava Rezlerová a viceprezidentka Svazu průmyslu a dopravy Milena Jabůrková. Pokud máte zájem, přijďte do kabitenu p. Deváté a přineste s sebou 350 Kč. Odjezd od školy bude v 16:00, návrat v pozdních hodinách okolo 24h. Bude to krásný zážitek!

 

Kroužek praktické biologie zahájil svoji činnost

Ve čtvrtek 5. září jsme se poprvé sešli na kroužku Praktické biologie.  Začali jsme několika pokusy, ve kterých jsme se zabývali povrchovým napětím vody, kdy jsme zjišťovali, kolik kapek vody se vejde na různé mince. Překvapilo nás, že do plné malé skleničky vody můžeme vložit ještě přes 100 kancelářských sponek, nežli voda vyteče. Dále jsme si pohráli s hustotou vody, ledu a oleje, kdy nám vznikaly úžasné barevné koktejly. Dali jsme si vyklíčit semeno fazolu a budeme zjišťovat, co může ovlivnit jeho růst a pokusíme se ho vypěstovat. Pro zpestření jsme si vyrobili běžící fazol a soutěžili, který bude rychlejší. Zakončili jsme mikroskopováním, kde se na nás vynořila spousta zajímavostí, které okem nevidíme. Chtěla bych poděkovat všem účastníkům kroužku a pochválit je, jak skvěle pracovali. Příští týden se můžete těšit na fyzikální kroužek s panem Hanušem a ve čtvrtek 19. 9. bude zase biologie, kdy půjdeme k rybníku lovit vodní organismy. Těším se i na další zájemce o přírodu, kteří s námi přijdou bádat!

Celý příspěvek