Jak na zahraniční stáže?

Přesně na tuto otázku studentům prvních a druhých ročníků vyššího gymnázia odpověděla pondělní ranní přednáška.

Paní Jana Papajová z mezinárodní neziskové organizace AFS Mezikulturní programy představila studentům studijní, hostitelské a dobrovolnické programy, které AFS pro středoškoláky nabízí ve více jak 50 zemích světa.

Ve spolupráci s Nadačním fondem Škoda Auto (NFŠA), který zastupovala paní Tereza Prevužňáková, a který každoročně vyhlašuje stipendijní programy s finančním příspěvkem až 250 000,- Kč, lze v podstatě na zahraniční kulturně-vzdělávací pobyt vyjet téměř zadarmo. Samozřejmě při splnění určitých podmínek (nfsa.cz).

Co student na zahraničním pobytu získá?

  • příležitost zažít jiné kulturní podmínky
  • naváže nové sociální vztahy a osamostatní se
  • zlepší své jazykové dovednosti

Partnerem Nadačního fondu Škoda Auto je právě AFS Mezikulturní programy. V jejich režii a s jejich podporou absolvovala svůj pobyt v Lotyšsku maturantka Alžběta Mejsnarová. Protože se přednášky nemohla osobně účastnit, připravila a namluvila prezentaci, ve které se podělila o své zážitky a zkušenosti.

Koncem května se ze svých ročních stáží v USA vrátili Viktor Schmidt (3. B) a Marek Rieger (6. A). Oba odjeli studovat bez podpory stipendia a rodiče museli sáhnout hluboko do kapsy. Přesto byla tato zkušenost dle jejich slov „k nezaplacení“.

Zahraniční pobyty jsou určeny pro všechny studenty, stačí se jen odvážit. Přemýšlíš-li o studijním pobytu v zahraničí, začni se připravovat již dnes. A určitě zkus vypracovat projekt, za který můžeš od NFŠA získat stipendium.

Fotogalerie:

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *