Program pro nadané a motivované žáky Sapere aude

Program Sapere aude (Odvaž se vědět) je určen pro nadané a všechny motivované, cílevědomé studenty školy, kteří chtějí ve svém vzdělávání jít nad rámec a za hranice toho, co jim naše škola nabízí v běžných hodinách.

Zapojení studenti se kromě všech svých školních povinností věnují podrobněji nějakému odbornému tématu. Mohou absolvovat stáže na vědeckých pracovištích, navštěvovat vysokoškolské přednášky, online kurzy pro nadané žáky (např. kurzy CTM), SOČ, individuálně spolupracovat na pravidelných schůzkách s mentorem. Program garantuje individuální přístup, tj. vytvoření efektivních vzdělávacích podmínek ušitých přesně na míru studentovi.

 

Studenti jsou v programu Sapere aude vedeni k samostatnosti, zodpovědnosti za své vzdělávání, k tvorbě časového harmonogramu, k vytváření sebehodnocení. Každý měsíc odevzdávají svému mentorovi raport o splněných cílech. Svým reprezentativním vystupováním jsou dobrým příkladem pro ostatní studenty.

 

Studenti se mohou do programu Sapere aude hlásit každý rok. Koordinátor vzdělávání nadaných žáků pro každého z nich vypracuje Plán pedagogické podpory (PlPP) s jasně stanoveným cílem, úpravami organizace výuky ve školní třídě nebo mimo ni a metodami výuky. PlPP podléhá revizi každé 3 měsíce.

 

Pokud by studenti v programu neplnili to, k čemu se zavázali, právo účasti v programu jim zaniká bezprostředně v dalším pololetí.

 

Do programu se studenti mohou hlásit u výchovné poradkyně Mgr. Jaroslavy Nývltové nebo u koordinátorky vzdělávání nadaných žáků Ing. Petry Šedivé, které ve školním roce 2024/25 budou program Sapere aude koordinovat a ověřovat. Přihlašování je možné do konce září 2024.

Mgr. Jaroslava Nývltová, Ing. Petra Šedivá

Příspěvek byl publikován v rubrice aktuality a jeho autorem je Ing. Radomír Blažek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *