Fokus VM – dívejte se s námi na premiéru 24. 9. 2024 ve 20:05 na ČT24

V úterý 17. 9. 2024 dostala naše škola nezapomenutelnou možnost účastnit se živého natáčení Fokusu Václava Moravce v budově Národní technické knihovny v Praze. 

Na místě se nás ujali režisér s jeho štábem a usadili nás. Zvláštní pozornost byla věnována studentům, kteří sebrali odvahu a měli připravené dotazy do živého vstupu. Nervozita byla obrovská, adrenalin stoupal a pan Moravec vkročil do prostoru mezi nás. Jeho milý a laskavý přístup udělal velmi dobrý dojem na všechny. Tématem tohoto pořadu byl vstup mladé generace na pracovní trh, jak vnímá tuto novou generaci Z naše společnost a jak se liší od předchozí generace. 

Ve 20:05 začalo živé vysílání a na řadu přišli první dva hosté – Vladimír Špidla a Mirek Topolánek.

Výměna názorů mezi našimi bývalými premiéry byla značná a bylo zajímavé sledovat, jak na tuto generaci pohlížejí. Zajímavým okamžikem bylo uchopení toho, jak sebe tato generace vidí na pracovním trhu. Nebude to „líná“ generace, jak si někteří myslí,

ale generace, která chápe význam a důležitost svého osobního života, volného času a které musí její práce dávat smysl.Poté přišli na řadu další 2 hosté: expertka na pracovní trh Jaroslava Rezlerová a ředitel firmy Linet Tomáš Kolář. Ti nám popisovali své zkušenosti z praxe. Neopomenutelným a několikrát zmiňovaným faktem bylo to, že nejlepší investice, kterou může mladá generace udělat, je investice do vzdělání a zahraničních zkušeností. V této části také zazněl 1. dotaz od naší studentky Rosálie Kovačičové, která svou otázku směřovala do oblasti sociální péče.

Ve 3. části byly hosty viceprezidentka Svazu průmyslu a dopravy Milena Jabůrková a hospodářská historička Antonie Doležalová. Tato část byla věnována tomu, jak AI může proměnit pracovní trh a nastupující generaci. Kdo se naučí AI rozumět a integruje ji do svého vzdělávání a práce, má v budoucnu rozhodně lepší perspektivu než ten, který ji zavrhne. Dobu nezastavíme a musíme tyto změny přijmout a naučit se s nimi pracovat. I zde jsme měli odvážného studenta Oldu Čámského, který položil svůj dotaz.

V poslední části diskutovali všichni pozvaní hosté najednou. Šlo o jakési shrnutí myšlenek celého večera a prolnutí celého spektra názorů. V této části bylo také kladeno hodně dotazů z řad studentů, přičemž ty naše zastupoval Dan Dvořák.

Po natáčení jsme měli možnost setkat se s hosty, osobně s nimi pohovořit a udělat si fotografie. Velké díky patří České televizi za to, že naši školu přijala na natáčení, dále děkuji všem studentům, kteří se nezalekli pozdního návratu a svůj volný čas věnovali tomuto pořadu. V neposlední řadě děkuji svým skvělým kolegyním Petře Šedivé, Vendule Zábrodské a úžasnému kolegovi Petru Beránkovi za jejich podporu a pomoc při organizaci této akce. Tak zase někdy příště. 😊

Tento inspirativní díl bude odvysílán v úterý 24. 9. 2024 na ČT24 od 20:05. Pojďte se s námi dívat a zamýšlet nejen nad generací Z, ale i nad celkovým postojem proměny našeho pracovního trhu.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice aktuality a jeho autorem je Mgr. Zuzana Devátá. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *