Studenti 3. ročníku biologického semináře si připravili pro žáky nižšího gymnázia program na projekt „Zachraň jídlo“, který je součástí projektu města „Vrchlabí bez odpadu“. Žáci týden sledovali a zapisovali, co končí v jejich domácnosti nejčastěji v koši, analyzovali výsledky a zamysleli se nad možnostmi nápravy. Ve škole pak zhlédli krátký film o plýtvání jídlem ve světě, v ČR a v domácnosti, který obsahoval praktické návody, jak zbytečně nekrmit koš. Vyvrcholením bylo vlastní vaření, ve kterém si žáci vyzkoušeli několik záchranářských receptů.
A co se nám podařilo zachránit? Tvrdší rohlíky, z kterých jsme udělali výborné krutony a minipizzy. Dále následoval tvrdší chléb obalený v těstíčku, skořicová jablka, banánové či jablečné lívanečky, voňavý kompotový nápoj z vykrájených jablek, smoothie, kuskus ze zbylé zeleniny a vrcholem byly knedlíky z tvrdých rohlíků. Program jsme si náramně užili a oslavili tak Mezinárodní den nulového odpadu, který se slaví 30.3.
Chtěla bych poděkovat studentům biologického semináře za zajímavý a inspirující program a žákům za aktivní přístup.
Eva Volfová